Spínání čerpadla dle teploty

Martin Ulver, Petr Gajdošík

Obsah:

  1. Úvod
  2. Realizace
  3. Závěr
  4. Literatura

Úvod

Výrobek byl navržen na konkrétní použití v domě. Jedná se o spínání oběhového čerpadla dle teploty topné vody. Výrobek bude používán více odborně nezaměřenými uživateli, tudíž ovládání musí být navrženo jednoduše. Nastavují se dvě teploty, teplota zapínací a vypínací. Zobrazovány jsou tyto nastavené hodnoty, aktuální teplota a přibližný čas sepnutí čerpadla.

Realizace

K řízení byl zvolen procesor ATmega48. Má dostatečný počet V/V pinů, potřebný A/D převodník a dostatek paměti. K měření teploty bylo zvoleno čidlo LM335. Má lineární závislost 10mV/1°C a při teplotě 0°C má úbytek 2,73V. Bylo zvoleno z důvodu nízké ceny (15Kč) a pro mě dobré dostupnosti. Čidlo se chová jako Zenerova dioda v závěrném směru a tak je pro jednoduchost zapojeno pouze v děliči s odporem, který určuje pracovní proud. Takto zapojené čidlo, v kombinaci s A/D převodníkem s referencí 5V, má přesnost měření 0,5°C. Tato přesnost je pro tento účel naprosto dostačující. K zobrazování údajů byl zvolen 2řádkový 16-ti znakový LCD displej. Komunikace pro display byla zvolena 4-bitová s třemi řídícími bity. K LCD je připojen dělič napětí (odpor a trimr) pro nastavení kontrastu. K ovládání jsou zapojena 4 tlačítka. Jsou zapojena klasicky z +5V přes odpor na GND a ze středu děliče je výstup na procesor. Spínání samotného čerpadla je prováděno pomocí SSR relé. Jedná se o optotriak, který je spínán v nule. Tudíž je řídící odvod galvanicky oddělen a nevzniká žádné rušení.

Ovládání:

Po zapnutí zařízení se zobrazí úvodní obrazovka a po cca 3 vteřinách zařízení již začne pracovat. Nastavené teploty a čas zapnutí se načte z paměti EEPROM. Stiskem tlačítka „MENU“ se zvolí, která hodnota se bude nastavovat. Poté se teploty zapínací a vypínací nastavují tlačítky „˄“ a „˅“ po 0,5°C. Při zvolení doby sepnutí se tlačítkem „˅“ vynuluje čas. Tlačítkem „SEL“ se opustí menu a uloží nové hodnoty do EEPROM. Doba sepnutí se do EEPROM ukládá každou minutu běhu času.

Schématické zapojení:

Po kliknutí na obrázek dojde k zobrazení v plné velikosti
Schéma zapojení


Zdrojový kód:

Zdrojový kód lze stáhnout i s komentářema zde


Závěr

Projekt byl navržen, vyroben, naprogramován a vše bylo důkladně odzkoušeno a shledáno plně funkčním.

Fotografie hotového výrobku:

Po kliknutí na obrázek dojde k zobrazení v plné velikosti
hotový výrobek

Literatura

[1] Atmel Corporation, Datasheet ATmega48. Dostupné na: www.atmel.com
[2] ST Microelectronics, Datasheet LM335. Dostupné na: www.datasheetcatalog.org.com